Multifunkční tlakový hrnec - DOMO DO42707PP
- Typ elektrického hrnce: multifunkční tlakový
- Vhodný pro přípravu pokrmu pro 2-6 osob
- Možnosti použití: tlakový hrnec, pomalý hrnec, rýžovar, parní hrnec, elektrická pánev, ohřívání hotových jídel
- Objem: 6 l
- Příkon: 1005 W
- 11 programů tlakového vaření: žebra, pečeně, ryby, drůbež, dušení, polévka, luštěniny, dezert, rýže, obiloviny, zelenina
- 2 možnosti volby tlaku vybraných programů:
- nízký tlak - cca 138-145 kPa (teplota vaření cca 100-110 °C)
- vysoký tlak - cca 158-170 kPa (teplota vaření cca 110-120 °C)
- Nastavení času programů tlakového vaření od 1 do 120 minut
- Automatická regulace tlaku
- Bezpečnostní přetlakový ventil
- Automatické udržování teplého pokrmu po skončení vaření
- 2 programy pomalého vaření:
- při 85 °C na 8 hodin
- při 95 °C na 4 hodiny
- čas vaření lze nastavit mezi 0,5-9,5 h (po 0,5 h krocích)
- Funkce udržování teploty a ohřívání pokrmů se zobrazením uplynulého času (udržuje teplotu cca 65-70 °C)
- Funkce restování s otevřeným víkem (restování cibulky, maso apod.)
- Funkce odpařování s otevřeným víkem (odpaření přebytečné vody a zahuštění pokrmu)
- Digitální ovládání s podsvíceným LED displejem
- Otočný ovladač pro snadný výběr programu po obvodu displeje
- Zobrazení vybraného programu
- Zobrazení průběhu vaření: nahřívání, vaření, udržování teploty
- Znázornění průběhu vaření na grafické stupnici
- Zobrazení zbývajícího času u programů pro vaření (odpočet času se spustí až po dosažení správného tlaku a teploty vaření)
- Tlačítko pro přerušení vaření
- Vyjímatelná nádoba s nepřilnavým povrchem
- Odnímatelný přívodní kabel
- V balení: parní koš, mřížka pro vaření/pečení dezertů v páře - na mřížku lze třeba dát zapékací misku, nerezový tácek, náhradní tlakové těsnění, kartáček na čištění těsnění
Podstata vaření tlakového hrnce:
Běžný atmosferický tlak je cca 100 kPa a teplota varu vody při běžném tlaku je 100 °C. V tlakovém hrnci lze dosáhnout zvýšeného tlaku až o dalších 70 kPa (dle nastavení). Vyšším tlakem lze dosáhnout vyšší teploty vaření a to 110 až 120 °C. Kratší doba vaření zamezuje ztrátě chuti a nutričních hodnot. Vyšší teplota vaření výrazně spoří čas a energii. Čím vyšší teplota, tím rychleji se potravina uvaří. Každých 10 °C, o které se navýší teplota varu vody, zrychluje chemickou reakci v potravinách 2–3x.
Rozměry přístroje a balení:
Rozměry balení (š x h x v): 35,5 x 35,5 x 39,2 cm